Jesień to czas, kiedy na stołach królują ciepłe, aromatyczne potrawy. To także idealny moment, by przypomnieć sobie o jednym z najbardziej szlachetnych mięs - gęsinie. Właśnie dlatego Restauracja Natura w Rosevia Resort & SPA zaprasza na wyjątkowe Dni Gęsiny 2025, które odbędą się w dniach 2-16 listopada.
Specjalnie z tej okazji Szef Kuchni przygotował set degustacyjny składający się z czterech wyjątkowych propozycji. Menu na Dni Gęsiny będzie można zakupić nie tylko na miejscu, w Restauracji Natura, ale również na etapie składania rezerwacji w jednej z ofert dostępnych w terminie 2-16.XI. Koszt zestawu to 170 zł.
Spośród ofert pobytowych szczególnie polecamy:
Przez dwa tygodnie Goście będą mogli spróbować specjalnego, czterodaniowego setu menu inspirowanego jesienią, w którym Szef Kuchni połączył tradycję z nowoczesną interpretacją polskich smaków.
Choć Polska jest największym producentem gęsi w Europie, na naszych stołach mięso to wciąż pojawia się zbyt rzadko. Tymczasem to właśnie gęsina stanowi część naszej kulinarnej tożsamości - od wieków gościła w tradycyjnych polskich domach, zwłaszcza w okolicach święta św. Marcina (11 listopada). Mięso z gęsi wyróżnia się wyjątkowym smakiem - delikatnym, ale jednocześnie głębokim i wyrazistym. Co ważne, jest też bardzo zdrowe:
zawiera pełnowartościowe białko,
jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3 i omega-6),
dostarcza żelaza, potasu, magnezu oraz witamin z grupy B,
wspomaga pracę serca i układu nerwowego.
Dlatego Dni Gęsiny w Rosevia Resort & SPA to nie tylko kulinarne wydarzenie, ale też doskonała okazja, by odkryć, jak pyszna i wartościowa może być polska gęś w nowoczesnej odsłonie.
Podczas Dni Gęsiny 2025 w Restauracji Natura możesz spróbować wyjątkowego, czterodaniowego menu degustacyjnego. Zamawiając cały zestaw, zapłacisz jedynie 170 PLN, a w zamian otrzymasz pełne spektrum smaków, które idealnie wpisują się w klimat jesieni.
Pigwa z jeżyną / konfitura z czerwonej cebuli / jeżyna
Delikatny, kremowy pâté z gęsi to klasyka w nowoczesnym wydaniu. Połączenie mięsa z owocową słodyczą pigwy i głębią konfitury z czerwonej cebuli tworzy wyrafinowany wstęp do dalszej uczty.
Podgrzybek / chrzan
Tradycyjny polski żurek w zupełnie nowej odsłonie - przygotowany na wywarze z wędzonej gęsi, z dodatkiem aromatycznych podgrzybków i pikantnego chrzanu. To zupa, która idealnie rozgrzewa i przywołuje klimat jesiennych wieczorów.
Ziemniaki gratin z kasztanem / karmelizowany burak / demi-glace
Soczyste udko z gęsi confit, powoli duszone we własnym tłuszczu, to prawdziwy pokaz kulinarny. Podane z gratin z ziemniaków i kasztanów oraz aksamitnym sosem demi-glace tworzy danie główne, które zachwyci każdego smakosza.
Mięta / lody cynamonowe
Lekki, aromatyczny crumble z rabarbarem to idealne zakończenie jesiennego menu. Połączenie kwaśnego rabarbaru, chrupiącej kruszonki i lodów cynamonowych daje przyjemne uczucie ciepła i słodyczy po intensywnych daniach głównych.
Kiedy? 2-16 listopada 2025 r.
Gdzie? Restauracja Natura, Rosevia Resort & SPA
ul. Rozewska 23, Jastrzębia Góra
Zestaw degustacyjny można zamówić na miejscu w Restauracji Natura lub podczas rezerwacji pobytu w Rosevia Resort & SPA.
To idealna okazja, by połączyć jesienny relaks nad morzem z niezapomnianymi doznaniami kulinarnymi. Więcej informacji znajdziesz na stronie: www.rosevia.pl/restauracja/menu-restauracji oraz na profilu Rosevia Resort & SPA na Facebooku.
Zanurz się w aromatach gęsiny, pigwy i jesiennych przypraw. Odkryj jesień nad morzem 2025! Odkryj, jak różnorodna i subtelna może być polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Rezerwuj stolik już dziś i pozwól sobie na kulinarną podróż w najlepszym stylu - tylko podczas Dni Gęsiny 2025 w Rosevia Resort & SPA.
NAPISZ DO NAS